Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Hogyan lehet napfényes fürdőszobája anélkül, hogy átrobbantaná a fürdőszoba falát és beépítene akár egy ablakot is?

2010-06-16

 
 fürdőszoba megvilágítás

Bevállalósabb ledes dekor

Led világítás a fürdőszobába
Környezetbarát  és energiatakarékos megoldás

A nagyvárosi fürdőszobába, ahová természetes fény kevésbé jut be, ideális megoldás a led világítás, így a napközbeni energia felhasználás jelentősen csökken, mégsem kell lemondani a kellő fényforrás előnyeiről.

 fürdőszoba megvilágítás

Kellékek:

  • 4 db BJ1-1134UW4-12-12V
  • 1 db 1,5A 12VDC tápegység
  • 12 db BJ3004UW-40 3mm Round LED
  • 4 db ellenállás 150 ohm (Ω)
  • 10 m piros-fekete hangszóróvezeték (0,75 mm-es)
  • 2db 1-es sorkapocs
  • Tördelhető tüskesor
  • DC aljzat
  • 2 db fali csempe méretű üveglap
  • Alumínium fólia
 fürdőszoba megvilágítás A matt üveglap alá tervezett világításhoz, a fal síkját kissé ki kell mélyíteni. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy koronafúróval a kívánt mélységig fúrunk.
 fürdőszoba megvilágítás Vésővel könnyen lepattintjuk a “falkorongokat”. A felületet csemperagasztóval kiegyenlítjük, és kialakítjuk az ablakfülke formát. A kötési idő után lehet folytatni a munkát.
 
 fürdőszoba megvilágítás A csempe alatti védőcsőbe behúzzuk a vezetéket. Már a tervezés során gondoltunk a led világításra, így ezekben a védőcsövekbe csak a 12V–os vezetékek kerülnek.
 fürdőszoba megvilágítás Ragasztóval a fülke két szemben levő oldalára rögzítjük a led modulokat, a fali csempe síkjától 2,5 cm-re. Így kellő távolságra kerül majd az üveglaptól.
 fürdőszoba megvilágítás Mind a kettő ablakfülke  hátsó oldalára kartonlapra kasírozott alumínium fóliát (egyszerű háztartási fólia) ragasztottunk a fényvisszaverődés fokozására.
 fürdőszoba megvilágítás A led modulokat  sorkapoccsal összekötjük a piros-fekete vezetékkel. Ügyeljünk mindig a polaritásra, a helyes bekötésre, mert másképpen nem működik. A helytelen bekötéstől nem fog tönkremenni a led, csak nem fog világítani.
 fürdőszoba megvilágítás A vezetékeket, és a sorkapcsot semleges színű szigetelő szalaggal az ablakfülke aljához rögzítjük. A matt  üveglapokat sziloplaszttal a helyükre ragasztjuk.
 fürdőszoba megvilágítás A fugahézagokba méretezzük a vezetéket, a ledek helyén oldalcsípőfogóval elvágjuk a vezeték  “+” ér ágát. Ügyeljünk a megfelelő hosszúságra.
 fürdőszoba megvilágítás A tüskesorokat a helyükre forrasztjuk. Ez megkönnyíti az esetleges led cserét. (Ez nagy valószínűséggel csak! – külső sérülés hatására következhet be.)
 fürdőszoba megvilágítás A led “rövidebb” lába:  “-“  a hosszabbik: “+” . Képezzünk hármas egységeket. 12 V tápfeszültségnél 3db ledet lehet sorba kötni.
 fürdőszoba megvilágítás Ebben az esetben a ledekkel sorba egy 150 ohmos ellenállást kell  sorosan beiktatni, azért,    hogy a led üzemi feszültségére redukálja a tápfeszültséget (ne terhelődjön túl a led).
 fürdőszoba megvilágítás A helytelen bekötés nem működik, és tönkreteheti a ledeket. A led foglalatát szigetelőszalaggal szigeteljük a beépítés előtt. Ha a két ellentétes polaritás összeér, a rendszer tuti, hogy elfüstöl.
 fürdőszoba megvilágítás Illesszük a vezetékeket a fugarésekbe. (Mérjük meg a rések mélységét, és ahol szükséges  kézi vagy gépi szerszámmal mélyítsük meg.
 fürdőszoba megvilágítás Ellenőrizzük a ledeket, hogy egyenlő magasságban álljanak ki a fal síkjából, itt ez az értek 1,5-2mm. Az ettől eltérőket csipesszel igazítsuk a helyükre.
 fürdőszoba megvilágítás Fugázás előtt üzemeljük be, hogy ellenőrizhessük a beépítés során nem sérült-e meg egy vezeték, vagy csatlakozás. Így időben javíthatjuk a hibát.
 fürdőszoba megvilágítás Kössük véglegesre a bekötéseket, csatlakoztassuk a DC aljzatot, majd a tápegységet. (Erre a későbbiek során egy szekrényke kerül a cseppmentesség biztosítására.)
 fürdőszoba megvilágítás A fugázást a szokásos módon végezzük el. A led fejecskék mellett nagyobb óvatossággal, majd a kötési idő után töröljük át egy nedves szivaccsal.
Javaslat: Semmiképpen ne ezzel a nehézségű feladattal kezdjük ledes karrierünket. Ajánlott inkább a fürdőszoba átalakításának idejére időzíteni a ledesítést. Nem utolsó sorban pedig még mielőtt teljesen belekezdenénk, anyának kérjük ki a véleményét, nehogy aztán szívinfarktust kapjon a látványtól, hogy leugrott a falról a méregdrága Swarovski-s csempe, csak mert meglepit szerettünk volna életünk párjának okozni...
  Nehézségi fok: ****
Elkészítési idő: 3 óra (előkészítéssel együtt)
Kalória: -200 kcal (de csak a fúrás miatt)