Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

iPhone-töltés teafőzéssel

2014-10-27

 
Milyen egyszerű is lenne, ha kempingezés közben a teafőzés-vízforralás veszteséghőjét arra használhatnánk, hogy a mobiltelefonunkat töltsük vele. Tényleg az…
 
Nem, ez nem vicc! A PowerPot egy olyan, elsősorban túrázóknak kifejlesztett vízmelegítő edény, amely – miközben felforraljuk benne a teavizet – áramot termel és képes feltölteni a mobil eszközeinket.
 
 
A mobil berendezések intenzív használat mellett hamar lemerülnek – feltöltés nélkül általában nem bírják egy napnál tovább. Nomád körülmények között, ahol nincs elektromos hálózat, nagy szükség lehet ezért egy kis plusz elektromos energiára, amivel fel lehet tölteni egy telefont, tabletet, vagy navigációs készüléket. Például kiránduláskor, kempingezésnél, horgászatnál, vagy akár munkavégzés során.
 
A PowerPot egy elsősorban túrázóknak kifejlesztett könnyű kis fémedény, a régi katonai „csajka” XXI-ik századi utódja. A közel másfél literes edényben tűzön, gázmelegítőn vizet lehet forralni, megfőzni egy teát, kávét, vagy levest. Eközben azonban az edénybe épített termo-elektromos elem áramot is termel, amelyet egy szabványos USB csatlakozón keresztül fel lehet használni közvetlenül a mobil eszközök töltésére, vagy egy külső akkumulátorban (power bank) tárolni és bármikor felhasználni világításhoz, vagy töltéshez.
 
 
A készülék működése a hőmérséklet különbségen alapul, ami az edény alját érő forró tűz és a benne lévő hidegebb folyadék között jön létre. A kis edénnyel a konnektoros USB töltő-adapterekével megegyező, (5 Volt/ 1Amper) elektromos áramot lehet létrehozni. Az áram a melegítés megkezdését követően, egy-két percen belül máris használható a szabványos USB-csatlakozón keresztül.
 
 
A PowerPot nomád körülmények között egy kiváló segédeszköz, ami lehetővé teszi, hogy bárhol, bármilyen körülmények között is üzemképesek legyenek mobil eszközeink. A 150 Dollár körüli áron forgalmazott  PowerPot az Egyesült Államokban készül és Magyarországon is hamarosan megvásárolható lesz néhány webáruházban.
 
 
Forrás:
http://energiaoldal.hu