Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

így spórolhatsz a vízszámlán!

2016-03-23

Szeretsz sokáig zuhanyozni? Nem zavar, hogy csöpög a csap? Elmondjuk mire figyelj!
 
Az egyik legjobb dolog ami történhet az emberrel egy kimerítő nap után, ha vesz egy jó hosszú zuhanyt, vagy beül egy forró kád vízbe és csak relaxál. Persze, ez mind nagyon jól hangzik, de ilyenkor rengeteg víz fogy és ez nyilván meg is látszik a havi vízszámlán. Sőt, már egy „sima”, reggeli 4-5 perces tusolás alkalmával is legalább 30-40 liter víz folyik az elfolyóba. Zuhanyozni ráadásul kétszer szokott az ember, reggel és este – ez már 60-80 liter víz, csak a zuhanyra, feltéve, ha egyedül él a háztartásban. És akkor még nem is számoltuk a fogmosás alatt elfolyatott vizet, a mosogatógép- és mosógép fogyasztását, és a mellékhelyiségről se felejtkezzünk el. Ezek mind megdobják a rezsit, viszont mutatunk pár tippet, amivel csökkentheted a vízszámla összegét.
 
 
Szerezz be takarékos vécétartályt
Az egyik legjobb dolog amit ma venni lehet, a takarékos WC öblítőtartály. Magad szabályozhatod, hogy mennyi vízre van szükség a mellékhelyiség lehúzására. A sima tartályossal ellentétben így nem fog rengeteg víz kárba veszni.
 
 
Egy átlagos vécéöblítéssel naponta, személyenként körülbelül 40 liter ivóvíz fogy, ugyanis a hagyományos tartályból legalább 10 liter víz folyik ki egy lehúzás alkalmával. Mindez úgy, hogy legtöbbször 2-3 liter víz bőven elég a toalett lehúzásához. Ezért egy ilyen “okos” tartállyal tényleg sokat spórolhatsz! 
 
 
Ne folyasd eszetlenül a vizet
Egyszerűen hangzik és az is. Fogmosásnál teljesen fölösleges folyamatosan folyatni a vizet, elég csak a fogkefe bevizezésénél és a száj kiöblítésénél megnyitni a csapot. Ugyanez a helyzet zuhanyzás közben is. Ha kibírjuk, hogy csak a szappanozás előtt, illetve ennek lemosásánál engedjünk magunkra vizet, rengeteget spórolhatunk. Plusz, ezt még fokozhat, ha felszerel egy víztakarékos zuhanyfejet.
 
 
A csöpögő csap nem a barátod
A rosszul működő csap rengeteg kellemetlenséget okoz: vízkő rakódik le a csapon, amit képtelenség lesikálni, főleg, ha permanensen folyik a víz, irritáló a hangja és eszméletlen mennyiségű víztől szabadít meg, ami ugye nem lenne kötelező.
 
 
Amint egy kis szivárgást észlelsz, jobb ha elgondolkozol a cserén, mert előbb utóbb a szivárgásból komoly vízfolyás is lehet. Csak, hogy éreztessük a bajt: simán előfordulhat, hogy napi öt liter víz is elfolyik ilyenkor (ez ugye kicsivel több, mint amennyi víz van három, 1,5 literes ásványvizes palackban!), ez havi szinten 150 liter, évente pedig 1800 liter vizet is ellébecolhatsz, csak mert nem cserélted ki időben a csapot. Nem kell sokat számolgatni, hogy kiderüljön megéri-e.
 
 
Ruházz be víztakarékos berendezésekbe
Nyilván azt nem tanácsoljuk, hogy azonnal cseréld le háztartási készülékeit, azért ez óriási beruházás lenne, de sok kicsi sokra megy alapon, kezd a zuhanyfej, a csap és a vécétartály cseréjével.
 
 
Gyűjtse az esővizet
Családi házak esetében valóban remek megoldás az esővízgyűjtés, azonban társasházi lakásoknál már korántsem ilyen egyszerű a dolog. Mondjuk annyit tehet, hogy a teraszra kiteszel egy kis vödröt, esetleg egy nagyobb befőttesüveget és ezekben gyűjtöd a vizet, amivel később öntözheted növényeidet, vagy akár ablakot is tisztíthatsz.
 
 
És végül egy kis matek
Ha nem elégszel meg a gyors zuhanyzásokkal és mindenképpen szeretnél beülni a kádba, megmutatom, hogy mennyi vizet használ el, egy-egy ilyen etappal.
 
 
Tegyük fel, hogy egy teli kádhoz, 100 liter vízre van szükség (kádanként eltérő ez a mennyiség, de általában, egy sima 120 x 70 cm-es egyenes kád esetében, körülbelül. 120 liter). Ha minden nap beülsz egy kád vízbe, akkor hetente 700 liter(!) vizet használsz el. Ha a zuhanyzást választod, akkor simán lehet ennek a fele is, tehát 350 liternyi mennyiség.
 
 
 
 
Forrás
vivat.blog.hu