Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

led világítás a gardróbszekrénybe nyitásérzékelővel

2010-12-01

Járt már úgy, hogy kinyitotta a szekrény ajtót és csak vakon tapogatózott a benne lévő holmikat keresgélve?

A zárt szekrények praktikussága a nyitott polcokkal szemben, hogy nem rakódik rá a por a polcokon tárolt holmikra, valamint ide rejthetünk minden olyan tárgyat, amit nem szeretnénk, hogy szem előtt legyen.

Hátrányuk viszont, ha éppen kell valami a szekrényből, akkor kinyitjuk a szekrényajtót és szükségünk van valamilyen világításra, ha nem éri természetes fény a tároló alkalmatosságunkat. Általában ilyenkor vagy felkapcsoljuk a fővilágítást az adott helységben és látunk, amennyit látunk, vagy készítünk egy erre a célra tökéletes szekrény ledes világítást, amely utólagosan is beépíthető.

Sőt, ha nem akarunk külön kapcsolóval bajlódni, nyitás érzékelőt helyezünk el a szekrényben, így a szekrényajtó nyitására bekapcsolódik, becsukására lekapcsolódik a ledes fény.

A ledes világítós szekrény kivitelezését olyan szekrényen fogjuk bemutatni, ahol áramforrás a szekrényen kívül elhelyezett, azaz a konnektor nincs bent a szekrényben.

 

 

Mindezekhez az alábbiakra van szükség:

  1. led szalagra a világításhoz
  2. 12 V-os DC stabilizált tápegység a működtetéshez

Tipp: 3 méter hosszúságú led szalagig elegendő a 1,5 A-es kapacitású tápegység

  1. Mikrokapcsolóra a szekrényajtó nyitás-csukás érzékeléséhez
  2. DC aljzatra
  3. Csavarokra a mikrokapcsoló rögzítéséhez a szekrénybe
  4. Hangszóró kábel 2*0,5-ös

Tipp: olyan hosszú legyen a hangszórókábel, mint a távolság a felrögzített led szalag és a tápegység között

A szekrény világítás előkészítéséhez el kell végezni az alábbi munkálatokat:

Fogjuk a hangszórókábelt és előkészítjük a nyitás érzékelő fogadására. Ehhez a Piros (+) vezetéket megszakítjuk és a vezeték mindkét végét pedig megblankoljuk. A fekete veztéket (-) ráforrasztjuk a led szalag (-) végéhez.

Majd a piros (+) vezetéket is hozzáforrasztjuk a ledszalag pozitív pólusához. A negatív és pozitív érintkező mindig jelölt a led szalagon.

Tipp: ne ijedjünk meg, ha nem jól kötjük be a pólusokat, mert a led szalag nem fog tönkre menni, csak a helytelen pólus forrasztás miatt nem világít.

A nyitásérzékelő érintkezőire ráforrasztjuk a vezeték piros (+) megszakításainak érintkezőit, amelyeket előzetesen már blankoltunk. Könnyebb ráforrasztani a nyitásérzékelőre a vezetéket, ha az érintkezőket előónozzuk.

Ha mindent jól csináltunk, akkor az előkészített ledszalag a nyitásérzékelővel hozzáforrasztva így fog kinézni.

Tipp: Beépítés előtt ellenőrizzük le a nyitásérzékelő karja benyomott állapotban megszakítja e az áramkört.

Most már a szekrénybe való beszerelés következik:

Mivel egy kész szekrénybe fogunk utólagosan világítást beépíteni, így először a szekrény belső sarkát átfúrjuk, itt fogjuk behozni a szekrénybe a 12 V-os led szalagot működtető áramot. Csak akkora furatot készítünk, amelyen a vezeték átfér.

Behúzzuk a szekrénybe a hangszóró kábelt.

A tápegységhez történő csatlakozáshoz a DC aljzatot felforrasztjuk a hangszóró kábelre. Ehhez szétcsavarjuk a DC aljzatot és annak műanyag házán keresztül húzzuk a vezetéket.

A vezeték 2 végét 3-4 mm hosszan megblankoljuk és előónozzok, azaz ón réteget viszünk fel a vezeték végére a könnyebb forrasztás miatt.

Ráforrasztjuk a DC aljzatra a vezetéket, úgy hogy a piros vezeték, a középső érintkezőre legyen forrasztva (+), a fekete (-) pedig a külső érintkezőre. Az így elkészült DC aljzatot rácsatlakoztatjuk a tápegységre.
A megfelelő méretű led szalagot levágjuk. A led szalagot felragasztjuk a szekrény legfelső polcának aljára.
  Felcsavarozzuk a nyitásérzékelőt. Mielőtt rögzítenénk a szekrény belsejébe, győződjünk meg arról, hogy a becsukódó szekrény ajtó a kis érzékelő kart benyomja annyira a nyitásérzékelőn, hogy a világítás lekapcsolódjon.

Íme elkészült a kétajtós szekrénybe illő ledes világításunk, amely mindössze méterenként 4,8 W-ot fogyaszt és nem kell bajlódni a villany fel le kapcsolásával, mert megteszi helyettünk az apró kis praktikus nyitásérzékelő.

Amennyiben kérdése merül fel, a ledes világítás készítésével kapcsolatban írja meg hozzászólásként!