Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Mit árul el Önről előszobája? - avagy a dekorvilágítás alfája: a led modul

2010-09-20

Mit árul el Önről előszobája?

Nem ismerek olyan embert, akinek ne jutna eszébe hónapról-hónapra újabb ötlet, hogyan tudná szebbé, otthonosabbá vagy nagyobbá tenni lakásának különböző helységeit. Ezek az újító elképzelések a legritkábban az előszobára terjednek ki, az előszobákat, előtereket vagy belépőket valamiért mostohagyermekként kezeljük. Kevés szó esik arról, miként kezeljük ezt a területet, pedig egyáltalán nem elhanyagolandó. Elképesztő, de brit kutatók egy csoportja megállapította, hogy az előszobának 30%-kal fontosabb szerepe van a lakás többi részéhez mérten, hiszen, ez az a pont, ahol az első benyomások érik az embert.
Nem is gondolnánk, mennyi mindent elárul a házigazdáról egy előszoba. A legtöbb, otthonunkat meglátogató, alkalmi betérő nem lépi át a küszöbünket, ám a nyitott ajtón átlát egy kis szeletkét az életünkből, ami alapján megítél bennünket, s képet alkot az egész lakásról. Számomra az az igazán érdekes előtér, amely segítségével következtetni lehet a lakás belsőjére, s az előszoba láttán kíváncsivá válok, mi rejtőzhet a zárt ajtókon túl, s erős késztetést érzek, megnézzem a lakás többi részét is, ami a küszöbön túl rejtőzik.
 
Arról nem beszélve, hogy magának a házigazdának sem mindegy, hova tér haza egy fárasztó nap végén, milyen látvány fogadja a lakásba lépve.

Ha nem tudjuk elegendő természetes fénnyel megtölteni az előszobánkat, érdemes többfajta világítást elhelyezni, dekorvilágítást és fővilágítást egyaránt. A dekorvilágítást praktikus megoldás irányfényként akár egész éjszaka felkapcsolva hagyni, hogy ha a mellékhelyiség a folyosón keresztül közelíthető meg, akkor nem kell a sötétben botorkálni. Amellett, hogy darabonként egy modul csak mindösszesen 0,3 W-ot fogyaszt, darabonként 137,-Ft-ba kerül. Ha méterenként az ajánlott 10 darab modullal alakítjuk ki a dekorvilágításunkat, akkor ez összesen 1.375,-Ft-ba kerül és csak 3W-ot fogyaszt.

Hogyan tudjuk a dekorvilágítást a legegyszerűbben elkészíteni?

Célszerű és egyben a legkevésbé bonyolult, ha dekorléc mögé helyezzük el a dekorvilágítást. A nem fővilágításként használt világítás led modulokból készül következőképpen:

1. Behúzzuk a falra előzetesen felrögzített dekorlécbe az egymásba csatlakoztatott modulokat.

2. A modulokat úgy helyezzük el a dekorléc mélyedésében, hogy a fény minél jobban kifelé tudjon jutni, a dekorelem vályúszerű mélyedéséből.

3. Patex pisztoly segítségével beleragasztjuk a led modulokat a díszítőelem mélyedésébe, így biztosítjuk a rögzítést.   


A dekorvilágítás ilyen lesz, amikor elkészül:

 

Hát ugye ez még nem az igazi, itt még szinte az egész előszobából csak a dekorfény készült el, hátra van még a festés, parkettázás stb. De ha mindez elkészül, akkor a látvány minden erőfeszítésért kárpótol. A színek és formák megtervezését bízhatjuk látványtervezőre vagy lakberendezőre, de a ledes dekorvilágítást magunk is elkészíthetjük, ekkor is tökéletes…                 

 

Jó munkát!