Kis türelmet,
feldolgozás folyamatban ...

Egymilliós tévé 350 ezer forintból – teszt

2016-07-10

 

A leleményes projektoroknak köszönhetően még az átlagnál kisebb helyiségekben is hatalmas képátlón nézhetünk sorozatokat, filmeket, meccseket vagy bármit, ami jön. Kipróbáltuk az egyik ultrarövid vetítési távolságú modellt.

Tévénézési és tartalomfogyasztási szokásaink az elmúlt néhány esztendőben jelentősen átalakultak, az viszont változatlan maradt, hogy kedvenc mozgókép tartalmaink megtekintéséhez bizony szükség van valamilyen képernyőre. Ez természetesen annál jobb, minél nagyobb, mert bár egy okostelefonon, tableten vagy notebookon is lehet filmeket nézni, az igazi moziélmény csak nagy képátló esetén jön át. Igen ám, de a nagykijelzős televíziós készülékek elképesztően sokba kerülnek, és adott esetben igen nehezen lehet bepréselni őket a kicsi nappalinkba.

Merthogy a projektorokat sok mindenért lehet szeretni, az viszont mindenképpen egy velük járó nyűg, hogy a szobában keresni kell egy a vetítővászontól néhány méterre található helyet, egy asztalt vagy például egy a plafonra felfúrt konzolt, ahonnan ideális képet kaphatunk. Aztán ott van még a szoba összképébe belerondító kábelezés, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha életünk párja éppen a projektor és a vászon között tesz-vesz valamit, akkor a hatalmas árnyékból hatalmas vitatkozás is lehet. Nos, pontosan ezek azok a kellemetlenségek, melyektől az újfajta projektorok teljesen megkímélnek minket.

A kategória általunk kipróbált szereplőjét, az LG PF1000U-t egyszerűen csak le kell helyezni a vetítővászonként használni kívánt felület alá a padlóra, vagy az ott lévő alacsony bútorra, és a készülék onnan felfelé vetíti ki a képét. Teszi mindezt ráadásul igen közelről: mivel egy ultrarövid vetítési távolságú modellhez van szerencsénk, lényegében alig néhány centiméterre odatehetjük a vetítési felülethez. És ez a minimális távolság abszolút nem veszélyeztet azzal, hogy a képátló kicsi lesz, sőt! 10 centiméteres távolságból kapásból 60 colos képátló jö ki, 24 centiméter esetén már 80 col a jutalmunk, 38 centiméterről pedig már kereken 100 colos vizuális élvezet az eredmény.

A jó képhez egyedül arra kell figyelnünk, hogy a projektor a felületre merőlegesen nézzen, de az alsó kis tekerhető lábakkal pedig pontosan vízszintbe lőhető a rendszer. A képélesség rendkívül egyszerűen, a felülső fókuszgyűrű tekergetésével állítható be.

 

Képminőség

A különleges lencsét és konvex tükröt használó projektor 1000 lumenes fényárammal rendelkezik, ami első hangzásra talán kevésnek tűnhet, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem feltétlenül kell teljes sötétséget biztosítani a szobában az élvezhető képminőséghez. De ha teljesen őszinték vagyunk, a legjobb képminőséghez mi továbbra is teljesen leengedett redőnyöket javaslunk.

A 16:9-es képarányú vetített kép maximum 1920x1080 pixeles felbontással rendelkezhet, és ugyan a Full HD sok mindenre elég, 100 col mellett már jól jönne a 3840x2160 pixeles Ultra HD felbontás. Létezik ilyen, de egyelőre alaposan megkérik az árát, talán ezért sem erőltette bele a gyártó ebbe a modellbe.

Tapasztalatunk szerint a színek és a színátmenetek szépek és természetesnek hatnak, és a 150000:1 kontasztarány is nagyon szerethető.

Manuálisan állítható a többi közt a kontraszt, a fényerő, az élkiemelés, a képjavítás és a zajcsökkentés is, tehát a haladó képbuherátorok is megtalálhatják a számításukat.

 

Mit, mikor, hogyan?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy milyen tartalmakat fogyaszthatunk a projektoron? Erre a válasz roppant egyszerű: lényegében bármilyet és bármilyen formában. A DVB-T2 tunernek és az antennabemenetnek köszönhetően a földi sugárzású digitiális tévéadások minden további kütyü bevonása nélkül nézhetőek, igaz, az előfizetői kártyát fogadó slot hiányában csak a kódolatlan és ingyenes csatornák. Az adások rögzítésére nincs mód, az elektronikus műsorfüzet funkció viszont remekül használható.

A két darab HDMI 1.4 bemenet révén lényegében bármilyen set-top boxot, Blu-ray lejátszót és egyéb hasonló készüléket egyszerűen csatlakoztathatunk, ezenkívül pedig a VGA-, kompozit és komponens bemenetek sem hiányoznak a fedélzetről.

Természetesen a wireless funkciók is adottak, az a/b/g/n szabványú wifinek köszönhetően a telefonunkról és a tabletünkről is egyszerűen streamelhetünk a projektorra. Oldalt található továbbá egy szabványos USB-port is, ahova bármilyen pendrive-ot vagy külső merevlemezt is rácsatlakoztathatunk.

Kipróbáltuk, a projektor lényegében mindent megeszik, legyen szó DivX, Xvid vagy MKV videókról, feliratokról, különböző zene- és fotóállományokról, vagy éppen Word, Excel, illetve PowerPoint fájlokról. Ezek vezérlésében egy, a felső szekcióban elhelyezett mini joystick, illetve egy hagyományos távirányító van segítségünkre.

A LED-es projektorra 30 ezer órás üzemidőt ad meg a gyártó, ami napi 4 órás használat mellett 20 esztendőt jelent, tehát a tartóssággal elvileg nem lesznek problémák – de ezt persze nem próbáltuk végig. Apró negatívum, hogy a nyitott vetítési rendszer miatt a lencse és a tükör könnyen porosodik, így a gyakori tisztogatást nem ússzuk meg.

Fokozottan előjöhet a porosodás, ha kültéren használjuk a kütyüt, és mivel egy 30x13x12 centiméteres és kevesebb, mint 2 kilogrammos egységről beszélünk, a hordozás nem is ütközik túl sok akadályba. Beépített akkumulátort viszont nem kapunk, vagyis 230 Volt nélkül nem megyünk semmire, a proejektor csak addig hordozható, amíg a hosszabbító elér.

 

Zajkeltés

A számos szellőzőnyílással és ventillátorral ellátott LG PF1000U a lehető legnagyobb csendben teszi a dolgát: Eco módban alig 21 dB zajt csap, és még maximális fényerő mellett sem zajosabb 30 dB-nél – ilyenkor egyébként 100 W-ot fogyaszt.

A két darab integrált 3 W-os hangszóró az alap hangkeltő funkciók ellátásához elegendő, de mivel a két hangszóró egymáshoz elég közel található, a sztereóhatás limitált. A felhasználók többsége azonban úgysem ezt a hangzást fogja választani, hanem az optikai kimeneten valamilyen komolyabb hangrendszert köt a projektorra, mely egyébként akár vezeték nélküli Bluetooth fülesekkel és hangszórókkal is képes együttműködni.

 

Konklúzió

+: minimális helyigény, halk működés, jó képminőség, rengeteg csatlakoztatási lehetőség és támogatott formátum.

: 100 colnál már jó lenne a 4K felbontás, nincs közvetlen online kapcsolat, csak kódolatlan tévécsatornák nézhetők vele, piszkolódásra hajlamos vetítőrendszer.

A LG PF1000U azok számára lehet ideális választás, akik relatíve kisméretű szobába szeretnének valamilyen hatalmas méretű képmegjelenítőt, és a szerelgetést valamint a kábelezést is szívesen megúsznák. Ez a kompakt kialakítású projektor a képminőség, a csatlakoztathatóság és az egyszerű kezelhetőség tekintetében sem okoz csalódást, valamint 350 ezer forintos ára is korrektnek mondható. Összehasonlításképp, egy 80 colos tévé 1 millió, egy 100 colos pedig akár 5 millió forintba is kerülhet.

 

Forrás: www.hvg.hu