Ha az elöregedett LED szalagod zavarja a szemed, de nem szeretnél feleslegesen sziszifuszi melókért szerelőt hívni vagy szereted a két kezeddel alakítani otthonod led világítását, itt az ideje egy önálló led szalag cserének. Segítségül leszek a Te múzsád, a fényed a sötétben 🙂

Biztos voltál már úgy bizonyos dolgokkal, hogy azt gondoltad mennyire egyszerűen kivitelezhető, de nem tetted meg, mert bizonytalan vagy … vagyis … őőő … egyedül nem mersz belevágni egy világítás cserébe otthon (pedig már egy halom YT videón kiművelted magad a DIY LED szalagozásból). A LED szalag csere is hasonló helyzetbe hozhat kedves olvasó. Első olvasásra félelmetesen hangozhat, hogy chipek, forrasztások,  vezetékek, vezérlők és tápegységek  vannak hozzá, de nekem elhiheted; egyszerűbb, olcsóbb és kockázatmentesebb led szalagot lecserélni otthon és/vagy led szalagot felszerelni házilag, mint gondolnád. Plusz menőzhetsz a vendégeknek, hogy milyen ügyesen megoldottad a lakásod led fénydekorációját…na jó …én már most azt mondom, hogy nagyon ügyes vagy (muszáj, hogy ezt mondjam, mert kell a sikerélmény). Pár egyszerű lépésben levezetek egy led szalag cserét, ami útmutatóul szolgálhat.

LED szalag csere útmutató

Kezdésképp vegyük át, miért kell lecserélni a LED szalagot. Mivel a LEDek esetében nem úgy történik a „kiégés”, mint egy hagyományos izzónál (nincs elpattanó szál), hanem folyamatos fényerősségvesztés áll fenn, ezért akkor számít nem jól működőnek egy LED világítás, ha ez az érték már csak a gyári 70%-a. Ez az idő a termék minőségétől függően több év is lehet (10.000-50.000 óra) plusz egyéb tényezők is befolyásolhatják, mint például, hogy a LED szalag saját maga által keletkezett hő mennyire melegíti a ledeket, ami túlzott hőtermelődés led aluprofil használatával kiküszöbölhető….de, ha őszinték akarunk lenni, akkor sem tart örökké a led. Hiába akarja bárki úgy eladni, hogy a LED örök élet + 1 év…meg hát ugye fogyasztói társadalom vagyunk…a betervezett elavulás tartja fent a gazdaságot, úgyhogy el fog romlani a ledszalag…törődj bele. És most vidámabb téma a várva várt szerelés:

Szükséges eszközök:

LED szalag csere hozzávalói

Ezek az eszközök szükségesek a LED szalagod cseréjéhez

  • egy személy, aki led szalagot akar cseréli otthon;
  • blankoló és/vagy oldalcsípő (inkább és)
  • A ledmaster.hu-n vásárolt Led szalag (felőlem veheted máshol is, de ha már itt vagy…);
  • Zsugorcső vagy szigszalag (a zsugorcső esztétikusabb)

Az én inspiráló írásom, mert enélkül szerelőt hívnál egy led szalag cseréhez, aki lehúzna….az összeg felét opcionálisan elutalhatod nekem is 🙂

Esetünkben egy 30LED/méteres RGB szalagról van szó ami elöregedett.

RGB LED szalag rejtett világítás

Színes RGB LED szalag világítás aluprofilba szerelve, polc alá rejtve

Első lépésként értelemszerűen távolítsuk el a LED szalagot, ha van aluprofil, akkor természetesen annak fedelét (mindezek előtt ne felejtsük el áramtalanítani!).

Aluprofil fedél eltávolítás

Az aluprofil fedelének leszedése a LED szalaghoz hozzáféréshez

Ha megvagyunk, egyszerűen levághatjuk a forrasztási pontnál, leforraszthatjuk vagy a vezeték elvágása is jó… mindegy, csak ne maradjon rajta a Led szalag és kényelmesen tudjunk vele dolgozni.

Régi RGB LED szalag

A régi LED szalag még a helyén

…szívesen elmondanám, hogy hogyan kell bekötni a vezérlőt, de akkor nem jönnél soha vissza az oldalra úgyhogy azt majd máskor 🙂

Most jön az összeállítás része. Mérd oda a LED szalagot, ahová szeretnéd felragasztani. Ragaszd fel és ha minden stimmel, akkor vágd le a felesleget a led csíkból.

Korábbi RGB LED szalag

A leszerelt RGB LED szalag

Ha ügyes vagy ennél jobban fog kinézni 🙂 (ez az amit éppen lecserélek)

A forrasztásban nem tudok segíteni, könyvből olvasva hidd el a forrasztás még senkinek nem ment ….maximum annyival tudok a szolgálatodra lenni, hogy az RGB mozaikszó a red (piros green (zöld) blue (kék) szavakból áll….innen már kilogikázod Einsteinkém…ja még annyi, hogy a forrasztópákával óvatosan, veszélyesen meleg, forró.

LED szalag csere munkafolyamatok

Az RGB LED szalag cseréjének munkafolyamatai

 

Haladjunk tovább:

Itt pikk-pakk blankolsz, kötsz… színre színt szigetelsz, pikk-pakk, csitt-csatt…. annyira nem nehéz ez, így nem kezdem el magyarázni. Itt jön a felragasztós rész. Érdemes megtakarítani a felületet, mert ezek a kétoldalas ragasztók nem ragasztanak fel a repülő szárnyára.

Ha megvagy a beragasztással meg a LED szalag sín fedelének visszapattintásával, akkor már csak le kell ellenőrizni. Ha megmagyarázhatatlan színkeverékek jönnek ki, akkor rossz lett a forrasztás, ha csak felcserélődtek a színek akkor célszerű a vezérlődet mókolni a vezetékekkel.

 

Új RGB LED szalag

A friss RGB LED szalag újra a régi fényerővel világít

Sajnos végeztünk is, ugye milyen gyorsan ment? Ezt az egész melót le lehet zavarni negyed óra alatt, ha nincs komplikáció, ha van akkor pedig megtalálod a telefonszámunkat. Remélem segíthettem! SOK SIKERT!

Így tudunk cserélni led szalagot szakember nélkül.

by:  C4TH4T