A fények mindig is kiemelt szerepet töltöttek be az életterekben. Míg azonban egykor kizárólag azok funkcionális jellege érvényesült, addig mára emellett előtérbe került a dolog esztétikai jellege is. Az alkalmazott világítástechnika a stílusteremtés eszközévé vált, mely hatékonyan hozzájárul a lakberendezési és belsőépítészeti megoldások nagyobb fokú érvényesüléséhez.

A tapasztalatok szerint a LED világítás minden korábbinál keresettebb, hiszen a szalagok segítségével egyedi megoldások születhetnek, melyek elegáns, különleges, igényes megjelenést kölcsönöznek az enteriőrnek. Cikkünkben annak igyekszünk most utánajárni, hogy a rejtett világítás alkalmazása milyen előnyökkel jár.

Rejtett világítás egyszerűen

  • Hangulatteremtés

A lakásban alkalmazott fények nagymértékben befolyásolják azt, hogy milyen hangulat fogad bennünket oda belépve. A LED szalagok egyik hatalmas előnye éppen ebben rejlik, ugyanis már puszta jelenlétükkel hatással vannak a hangulatra. A fehér fényeken túl színes LED szalagok is szép számmal elérhetőek napjaink kínálatában, és a tapasztalatok azt támasztják alá, hogy ezek rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek. A távirányító segítségével tetszés szerinti szín állítható be, mely igény szerint váltogatható akár naponta. A hangulatos fények a teret körbeölelik, és a hagyományos mennyezeti világításnál diszkrétebb megoldásként állnak rendelkezésre. Egyfajta intimitást kölcsönöznek a helyiségnek, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy ott valóban jól érezzük magunkat.

  • Stílusos otthon

A fények a stílusteremtés eszközeiként is szolgálnak. A lakberendezésre a legtöbben igyekszünk nagy hangsúlyt helyezni. Miként azonban bútorainkat, dekorációs tárgyainkat és lakástextíliáinkat körültekintően választjuk meg, úgy érdemelnek figyelmet a fények is. Vannak bizonyos világítástechnikai eszközök, melyek egyetlen otthonból sem hiányozhatnak.

Tipikusan ilyen a mennyezeti világítás vagy az állólámpa. Napjaink emberének azonban ezeken felül a stílusteremtésre is van igénye a világítással összefüggésben.

Ezt lehet megkapni a rejtett világítás alkalmazásától. Mindegy, hogy mennyezetnél körbefutó díszléc, vagy például karnistakaró díszléc mögé kerül elhelyezésre a rejtett világítás, a végeredmény az egész teret stílusosan betöltő fény lesz. A bútorok polcaira, vagy akár a gipszkarton megoldásokkal kialakított helyszínekre, falba süllyesztett polcokra is ideális választás lehet a LED szalag, melynek színét megválaszthatjuk a falak színéhez, a bútorok stílusához passzolóan is.

  • Energiatakarékos megoldás

A rejtett világítás kialakításához használt LED szalagok elsősorban energiatakarékosságukról ismertek. Akár 30 ezer órát is kibírnak, ami háztartási léptékben mérve igen soknak számít. Nem véletlen választják egyre többen, hiszen ilyen módon az energiafelhasználás és így a rezsi csökkentésének érdekében is lehet tenni. A környezettudatos döntéseket előnyben részesítők mind úgy vélik, hogy a LED világításnál aligha létezik napjainkban takarékosabb megoldás. Az ökológiai lábnyom csökkentését célként kitűzve tehát a rejtett világítás lehet az egyik kitűnő alternatíva a világítástechnikában.

  • Változatos lehetőségek

A LED szalagokkal rendkívül változatos végeredmények valósíthatóak meg. A LED csillagos égbolt különösen kedvelt, hiszen a mennyezetre elhelyezett apró fények azonnal egyedi stílust varázsolnak a négy fal közé. Persze nem csak az álmennyezet egyes részeire választhatjuk a LED fényeket, hanem a mennyezet és a falak találkozásához, a konyhai pult fölé, vagy a konyhaszigetet körülölelve. A lehetőségeknek tulajdonképpen csak a fantáziánk szabhat határt.