DIY LED világítás problémák és ami mögöttük van

Megkértem műszakis kollégámat, Arnoldot, vázolja fel nagy vonalakban, melyek azok a leggyakrabban előforduló hibák, amikkel találkozott a LED szalagos világítások házi, home-made kivitelezése során. Előre is elnézést kérek a néhol erősre történt fogalmazás és a szövegben fellelhető, nyomdafestéket nem tűrő szavak miatt.

Bármilyen egyezés a valósággal, csak a véletlen műve.

Elég erős kifejezés lenne egy LED szalag felszerelését bonyolultnak nevezni, mindösszesen pár apróságra kell figyelni, de vannak egyes emberek…na mindegy is. Te nyilván nem ilyen vagy, ezért olvasd el kérlek az alábbiakban a tanácsaimat és ha keresztezi az utatok egymást egy ilyen szerencsecsomaggal, légyszíves magyarázd el neki ezt a pár apróságot. Hogy eddig mikkel találkoztam? Összeállítottam egy listát tünetekkel, hibaforrásokkal, okokkal, tokkal-vonóval.

Feszültségesés

Mikor egy laikusnak tűnő személy meglátogat minket a üzletünkben azzal a céllal, hogy DIY hangulatvilágítás fájába üti a fejszéjét, ha kéri ha nem elmondjuk neki, a feszültségesés miatt 5 méterenként be kell táplálni a LED szalagot.
Hibásan felhelyezett LED szalag

Így néz ki, ha 5 méterenként nem tápláljuk meg a LED szalagot

Miért olyan fontos ezzel indítanunk a beszélgetést? Mert sajnos volt már rá példa, hogy villanyszerelő sem tudta megfelelően kivitelezni a felhelyezést. A későbbiekben (későbbi cikk) szeretnék kitérni a feszültségesés okaira, valamint egy kicsit műszakibb magyarázatot adni, példákat felhozni RGB és egyszínű diódával szerelt LED csíkokra, kitérve kivitelezési példákkal lépésről lépésre, de egyelőre legyen elég annyi, hogy etessétek a szalagot 5 méterenként.

Polaritás helyesség

Mivel diódákról beszélünk számít az elektronok áramlásának iránya. Van egy jó hírem! Fordított bekötés nem teszi tönkre a ledet. Csak nem fog világítani. Ha a leforrasztott szalag le van zsugorcsövezve és nem egyértelmű, hogy melyik vezeték melyik, akkor inkább bontsuk ki. Olcsóbb az újrazsugorcsövezés, mint a szalag + a kellemetlen párbeszéd, amikor is elmondom, hogy ilyenkor sajnos nem él a garanciális csere.

Megfelelő tápegység

Ha eljössz a boltunkba, nyilván segítünk választani, de ha esetleg neten rendelnél arra figyelj, hogy a teljesítményre (Watt) hagyjunk rá 10,15 vagy 20 százalékot, mivel melegedés esetén megnő a fogyasztás. Ha nagyon kicentizzük, villogni fog a szalag, ami azért van, mert a tápegység intelligens és ki-bekapcsolva védi magát a tönkremenéstől. Lehet, ilyenkor úgy tűnik, a LED szalag a rossz, mert nem világít folyamatosan, de erről szó sincs, a tápegység lett alulméretezve. Szóval ezen ne próbáljunk spórolni. Mivel ilyenkor nem arról van szó, hogy a termék a hibás, így ebben az esetben sem él a garancia a 14 napos webshopos elállásos általánosos szerződés feltételes dolog után. Bár, ha működik és sértetlen a doboz nagyon szívesen kicseréljük egy ugyanolyanra…csak hát ugye….az ugyanolyan…

Megtört nyák

A LED sorok flexibilisek, de ha élt vasalsz beléjük vagy csomót kötsz rá, esetleg a zsebedbe gyűrve szállítod, akkor azért el tud .aszódni…szerintem erről nem kell tovább szaporítanom a szót.

Hibás felragasztás

Homogén fényt szeretnél, de a fényudvar hullámos, cikk-cakkos ilyesmi…megértem, hogy először hibás szalagra gyanakodsz, de azért nézd meg kérlek, hogy egyenletesen van-e felragasztva a LED szalag, mert az esetek kerekítve 100%-ában ez szokott lenni a gond. Előre is köszi.

Mozgó alkatrészre ragasztás

Biztos hallottál már az anyagfáradásról. Ha sorompóra, szekrényajtóra, ablakra, ajtóra vagy háziállatra ragasztod úgy, hogy a LED szalagot hajlítgatod, jelentősen lerövidíted (konkrétan nullára redukálod) a szalagod élettartamát. Vannak erre való csatlakozók…vagy ha nagyon nem találsz, akkor vezetékkel oldd meg úgy, hogy a forrasztási pontok se legyenek feszegetve. Szerintem ezt sem kell magyarázni.

Víznek/hőnek való kitétel

Megint csak az anyagfáradást tudom felhozni. Nem jó, ha valami felmelegszik és lehűl folyamatosan. Nem vízálló szalagot vagy egyszerűen nem megfelelő IP védettségűt sem érdemes túl nagy próbatételnek kitenni. Ha valamit nem arra használsz amire való, nyilván tönkre.aszod. Az IP minősítéseknek mindenképp nézz utána, vagy ha esetleg elfelejtenénk megkérdezni, hogy mire szeretnéd használni hívj minket, vagy zúdítsd ránk a terveid az üzletben.

Rövidzár

Forrasztás

Túl hosszú blankolás

Nem kell műszaki zseninek lenni a forrasztáshoz. De vannak apró trükkök, amikkel megelőzhető a probléma. Néha átlóg egy-egy rézszál vagy összefolyik az ón vagy túl hosszan blankoltál…mivel én végzem el a forrasztásokat és szeretek forrasztani…(nem úgy, mint a papírmunkát), kérlek adj nekem egy kis örömet és velem forraszttasd….kérlek…csak 50 Forint…

Azonos paraméterekkel rendelkező, de más gyártótól és/vagy más gyártásból származó termék

Ez a mi feladatunk, hogy erre odafigyeljünk. Ha vettél már led csíkot, láthattad a zacskóján, hogy színhőmérséklete x Kelvin +-200K ez azt eredményezi, hogy két beszállításból hozott termék minimálisan eltérő színhőmérsékletű lehet. Ha folytatólagosan felhelyezed a LED szalagot mondjuk a szobában rejtett világításnak, akkor finoman szólva nem esztétikus is lehet…amúgy nem jellemző, de előfordulhat. Neked ezt azért jó tudnod, mert ha esetleg a múltkori ledes vásárlásból maradt 4 métered, és a gyereknek is fel akarsz pattintani egyet, de kell még hozzá két méter, bejössz, megveszed…aztán xar…érted, hogy mire akarok kilyukadni?

Gyorscsatlakozó/szigetelőszalaggal való kivitelezés

Kivitelezés szigetelőszalaggal

Szigetelőszalagos kókányolás

A legoptimálisabb csatlakoztatás a forrasztás. Szeretem a kókány megoldásokat, van bennük valami művészi, de Te stabil konyhapultvilágítást és hasonlót szeretnél, így téged valószínűleg .aszna az ideg. Mint már említettem forrasztasd velem.

Túl nagy elvárások

Minden terméknek megvannak a maga határai. Ne várd egy infrás vezérlőtől, hogy el tudod rejteni és úgy is fog tudni vezérelni, ne számíts arra, hogy a 30 led/méteres szalagból 2 méter majd fényárban úsztatja a szobád.

Spórolás

Sokan elfelejtik, hogy nem egy zacskó chipset vesznek. Azt szoktam tanácsolni, ha hosszú távra terveznek válasszák a minőséget. Úgy gondolom világos, hogy miért annyi amennyi. Gondolj arra,
hogy 10 évre vásárolsz. A drágább szalag minden értelemben jobb.

Nem optimális termék használata

Tudom, már említettem, de megint azt tudom mondani, beszéljük meg. Értünk hozzá, ezt csináljuk minden nap.

Félsz kérdezni

Lehet, hogy félsz feltenni az általad „lehet, hogy hülyén fog hangzani”-nak gondolt kérdést, pedig kérdezni fontos. Megnyugtatlak, nem tudhatsz mindig mindent. Sokszor kötnek szalagot 230 Voltba (azaz közvetlenül a konnektorba) vagy a legjellemzőbb, hogy megrendelik a szalagot és mikor kibontják arra számítanak, hogy világítani fog, mint a Ponyvaregényben a bőrönd… pedig kell még egy pár dolog hozzá. Főleg szakértelem. Amit ingyen adunk. Szóval csak bátran! És forraszttass velem sokat..és valami extrémet… És üzenem annak a vörös hajú csajnak, aki a sílécére akart Ledszalagot, hogy igyekezzen, mert lassan vége a síszezonnak.