A konyha otthonunk azon helyisége, ahol a család minden tagja viszonylag sok időt tölt. Itt indulnak a reggelek, és akár késő este is használatban van még. Nem csak a rendelkezésre álló eszközök és készülékek könnyíthetik meg a konyhai feladatok elvégzését, hanem az is, ha megfelelő világítástechnika áll rendelkezésünkre. A mennyezeti világítás mellett biztosan nem mehetünk el, ezen felül azonban számos olyan lehetőségünk adódik, melyek egyszerre garantálják a szükséges fénymennyiséget és egyúttal a hangulatteremtést is.

Konyhaszekrény világítás

Mivel napjainkban minden korábbinál népszerűbb az amerikai konyhás megoldás, ezért a konyhai fények az étkező vagy a nappali hangulatára is hatással vannak. A jól irányított fények segítségével egyfajta izgalmas enteriőr alakítható ki, ahol szívesen töltjük időnket. Ez pedig nem elhanyagolható szempont, hiszen a háziasszonyok nagy része akár órákat is ráfordít a konyhai elfoglaltságokra.

Fehér és színes fények

Az energiatakarékosan üzemeltethető LED szalagok a konyhapult teljes hosszában remek választásnak bizonyulnak. Az üvegezett szekrények esetén éppen úgy mutatós végeredmény születhet, mint akkor, ha a konyhapult felületére szeretnénk irányítani a fényt. A helyiség stílusától függően választhatunk hideg vagy meleg fényű fehér LED szalagot. A konyhaszekrény világítás megtervezése során a rusztikus hangulathoz megéri a meleg fehér fényt társítani. Természetesen nem csak a fehér fények állnak rendelkezésre, hanem változtatható színű RGB szalagok közül is válogathatunk. Ilyen módon színes fénybe boríthatjuk a konyhát, a színt pedig akár a konyhaszekrény színéhez, vagy a járólaphoz is igazíthatjuk.

Vízálló konyhaszekrény világítás

Ugyan a konyha nem kifejezetten vizes helyiség, de a vízgőz, a felcsapódó nedvesség és a takarítás gyakori szükségessége miatt a LED szalagok igenis kitettek nedvességnek. Érdemes olyan LED világítás mellett dönteni, amely vízálló kivitellel áll rendelkezésre. Amennyiben a polcokra, vagy a falak és a mennyezet találkozásához szeretnénk LED szalagokat felszerelni, akkor nem lényeges a vízállóság. Arra azonban figyeljünk, hogy ha több szalagot alkalmazunk, akkor a betápolás is több helyen történjen meg. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a körbefutó fények itt-ott elhalványulnak, ez pedig sokat elvehet az összhatásból. A fehér fényeken túl a színes LED szalagok is nagy népszerűségnek örvendenek, ráadásul azok akár önálló világításként is megállják a helyüket.

Pult-és dekorációs világítás

S ha már a konyha területe került szóba, akkor nem mehetünk el a konyhaszekrény világítás szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken történő alkalmazása mellett sem. Ilyenkor is tipikusan azok a LED szalagok kerülnek használatra, amelyek a konyha esetében. A pult és dekorációs világítás egyébként nem csak a bárokban, éttermekben, szórakozóhelyeken járulnak hozzá a stílusteremtéshez, hanem akár az otthoni bárszekrény kapcsán is. Közösségi helyszíneken történő alkalmazáskor érdemes lehet világítástervezés szolgáltatást választani, melynek köszönhetően mind a tervezés, mind a kivitelezés profi kezekben lesz.

A konyhai LED világítás során használt szalagok körbefuthatnak a konyhapult pereme alatt, vagy annak lábánál, de kombinálhatóak is a bútorokon elhelyezett LED fényforrások a mennyezet esetében alkalmazottakkal. A lényeg az, hogy a kifogástalan kivitelezés mellett az ízlésesség is szerephez jusson. Nem véletlen keresik egyre többen a LED világítás kínálta lehetőségeket, hiszen egészen különleges összhatás érhető el segítségével az otthon minden helyiségében, így a konyhában is.