Az ingatlanban használt világítástechnika nagymértékben befolyásolja azt, miként érezzük magunkat a négy fal között. A lehetőségek minden korábbinál izgalmasabbak, és egy kis kreativitással egészen egyedi megoldások születhetnek. Természetesen nem mindegy, hogy milyen szalagokat választunk, és miként történik a LED szalag szerelés. A szalagok általában 12 V egyenáramról működtethetőek, de kisebb és nagyobb feszültségűt is találhatunk.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a 12 V-os esetében nagyobb feszültséget nem használhatunk, viszont kisebbet igen. Ez utóbbi esetben a fényerő csökkenésére kell számítanunk.

Szegélyvilágítás: nem mindegy a méret!

A LED szalagokat előszeretettel használjuk szegélyvilágításra. Tipikusan ilyen a mennyezet sarkán körbefutó megoldás, ami különösen stílusos megjelenéssel bír. Érdemes azonban tudni, hogy nem mindegy, milyen hosszúság mellett döntünk a LED szalag szerelés során. A tapasztalatok azt mutatják, hogy körülbelül öt méterig gond nélkül alkalmazható egyetlen betáplálási pont. Ilyenkor a fényerősség azonos végig. Természetesen napjaink kínálatában ennél hosszabb LED szalagok is széles választékban elérhetőek, ám esetükben a LED szalag szerelés már nagyobb körültekintést igényel.

Ha egy 5 méteresnél hosszabb szalagot szeretnénk alkalmazni, mert például körbe kívánjuk futtatni azt a mennyezet sarkánál, akkor elegendő lehet egyetlen tápegység alkalmazása, azonban több betáplálási ponttal. Ha egy 5 méternél hosszabb LED szalag esetén csak 1 betáplálási pont van, akkor ugyan így is világítani fog a rendszer, de korántsem mindegy, hogy milyen színvonalon teszi azt. Ilyenkor ugyanis gyakran előfordulhat, hogy a bekötési ponttól távolodva a fényerősség fokozatosan csökken majd.

A fényerő-különbségek kiválóan kiküszöbölhetőek akkor, ha a LED szalag szerelés során mindkét végére betáplálási pontot kötünk be.

Izgalmas megoldások LED szalagokkal

A LED szalag szerelés alkalmával sokan csak a legegyszerűbb bekötési megoldásokban gondolkodnak, pedig egészen izgalmas végeredmények is megszülethetnek. A szalagok rendszerint minden harmadik LED után vághatóak, s így nem csak a rövidítést lehet egyszerűen megoldani, hanem a toldásokat, elágazásokat is. Az összekötéskor alkalmazható saruk általában kicsit szélesebbek, mint a LED szalag, ami figyelmet érdemel a rögzítéskor, felragasztáskor.

Aluprofil a felmelegedés elkerülésére

Amennyiben nagy fényerővel működő LED-ekről van szó, így számolnunk kell az esetleges felmelegedéssel. Ugyan a LED-re ez nem jellemző, de valamennyi hő mégiscsak keletkezik, pláne akkor, ha nagy fényerősséggel használjuk a rendszert. Bár ez még így is összehasonlíthatatlan a hagyományos fényforrásokkal, de a helyzet mindenképpen figyelmet érdemel. Az aluprofilok alkalmazásával megfelelően megtörténik a hőelvezetés, és problémamentes lesz a használat.

LED szalag szerelés egyszerűen

Az öntapadós LED szalagot a felragasztás előtt mindenképpen kössük be. A tápegységhez és a vezérlőhöz történő csatlakoztatás után megtörténhet a felragasztás. Fontos tudni, hogy a ragasztáshoz alkalmas felület csak a szalag súlyát bírja el, ezért ügyeljünk arra a LED szalag szerelés során, hogy a táp és az irányítóegység ne húzzák le súlyukkal a szalagot. Az alumínium LED profil – mint már említettük-, nagy segítség lehet a hőelvezetésben, és egyúttal esztétikai szempontból sem elhanyagolható annak alkalmazása. Érdemes tudni, hogy a rendszer élettartamát a hűvös környezet meghosszabbítja.

A minden korábbinál szélesebb választékban mindenki megtalálhatja a beszerelés helyének is maximálisan megfelelő megoldást. Érdemes a mennyezet szélénél körbefutó szalagokon túl is gondolkodni, hiszen polcokra, lépcső-élvilágításra is kifejezetten alkalmas a LED szalag.