A lakásban helyet kapott világítástechnika nem csak a téli hónapokban jut kiemelt szerephez. A tényleges funkcionáláson és fényteremtésen túl a hangulatos enteriőr megvalósítása kapcsán is figyelmet érdemel. A LED szalag alkalmazásával izgalmas konstrukciók alakíthatóak ki, és akár az otthon minden helyiségében egyedi fényviszonyok születhetnek meg.

Több betáplálási pont is szükséges lehet!

A 12V-os egyenáramról működtethető LED szalagok akár egymáshoz is köthetőek, így például a mennyezet és a falak találkozásánál körbefuthat a fény. A tápegységről mindenképpen gondoskodni kell, akár több eszközzel is. Egy betáplálási pont általában egy 5 méteres szalagot teljesen ellát, ám ha a már említett szegélyvilágítás kapcsán hosszabb szalagra van szükség, akkor több betáplálási pont is javasolt. Ha erről nem gondoskodunk, akkor a bekötési ponttól távolodva fokozatosan halványodik a fényerősség. A LED mindkét végére bekötött betáplálási pont megszünteti a fényerő különbséget és így egységes fényerősséggel számolhatunk.

Vízálló megoldások kültéri használathoz

A LED szalag tápegység kínálatban olyan vízálló típusok is elérhetőek, amelyek például kültéri használatra ideálisnak bizonyulnak. A műanyagházas LED szalag tápegységek maximum 4-5 óra működéshez megfelelőek, a fémházas tápegységek azonban akár 24 órás működésre is tökéletesek. Érdemes azonban figyelembe venni azt, hogy a száz százalékos terhelhetőséget ne érjük el. Ugyan a nagyobb teljesítménnyel rendelkező tápegységek hűtőventillátorral vannak ellátva, de ezeket is maximum 95%-os kihasználtsággal célszerű működtetni. S hogy mi alapján lehet kiszámolni, hogy minimum mekkora tápegység szükséges? A LED szalag méterenkénti fogyasztását a használni kívánt méter számmal beszorozva megkapható a tápegység-igény.

Világítástervezés profik segítségével

Egy-egy szalag beüzemelése laikusok számára is gond nélkül lehetséges. Tény azonban, hogy napjainkban minden korábbinál többen döntenek a komplex LED-es rendszerek mellett. Akár az ingatlan minden helyiségében felhasználásra kerülnek a LED szalagok, ilyenkor a megfelelően tervezett rendszer az optimális funkcionálás kulcsa is lehet. Világítástervezés szolgáltatás keretein belül szakemberek nyújtanak segítséget, így a megfelelő LED szalag tápegység kiválasztása és a beüzemelés is garantáltan a kívánt végeredménnyel társul.

A rendszer beállítása során elsőként a bekötéseket kell elvégezni, majd ezt követően ragaszthatjuk a helyére a szalagot. Az öntapadós megoldásnak köszönhetően egyszerűen felragasztható az, vagy elhelyezhető a LED stukkó tartóvályújába. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ez az öntapadós rész csak a szalag súlyához van igazítva, tehát a tápegység és a vezérlő semmiképpen se húzzák le azt, plusz terhelést jelentve ezzel.

A felhasznált LED-profilok között a legegyszerűbb fajtáktól kezdve a süllyeszthető, lépésálló, sarok elemként használatos típus is elérhető, sőt, a népszerű lépcső élvilágító is megtalálható a kínálatban.

Az online rendelés kényelmét kihasználva néhány kattintással beszerezhetőek a szükséges elemek. Akár csomagban is hozzá lehet jutni ezekhez, így a LED szalag tápegység, a vezérlő és maga a szalag is egyszerre rendelhető meg, egymáshoz passzoló módon. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a minőség fontosságát, így olyan webáruházat célszerű előnyben részesíteni, amely maximális megbízhatósággal, és igény esetén szakmai segítséggel is áll az érdeklődők rendelkezésére. Az árak ma már megfizethetőek, a kínálatban pedig mindenki megtalálhatja az elképzeléseihez passzoló elemeket.