Lakberendezés során rendszerint egy sor tényezőt figyelembe szoktunk venni. Vannak, akik a DIY projektek rajongói, mások előszeretettel vásárolnak másodkézből bútorokat, és újítgatnak fel lelkesen. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk olyan, sokszor talán másodlagosnak vélt területekre, mint a világítástechnika.

A fény nélkülözhetetlen életünkből, és ha a természetes forrásból ez nem jut be megfelelő mennyiségben a lakásba, akkor bizony gondoskodnunk kell a megfelelő világítás megteremtéséről.

De mégis milyen megoldást részesítsünk előnyben? Érjük be a klasszikus asztali lámpákkal és mennyezeti világítással? Ugyan ezek is nélkülözhetetlenek, de ha a hangulatos fények és a stílusteremtés érdekében is szeretnénk tenni, akkor a LED világítás nappaliba ideális választás lehet. Hogy hova érdemes felhelyezni a LED szalagokat? Cikkünkben ehhez igyekszünk néhány remek ötletet adni.

LED világítás nappaliba

Rejtett világítás díszlécre

A díszlécek alkalmazása gyakran szóba kerül a helyiségek mennyezetének és falainak találkozásakor. Ezeket érdemes kihasználni akkor is, ha LED szalagot szeretnénk elhelyezni. A LED világítás díszlécre is gond nélkül felhelyezhető, ám arra ügyeljünk, hogy a megfelelő mennyiségű tápegységgel lássuk el a rendszert. A tapasztalatok azt mutatják, hogy körülbelül öt méterig elegendőnek bizonyul egy betáplálás, ezen felül pedig több betáplálási pontot érdemes a rendszerbe kapcsolni.

Ennek oka nem más, mint az, hogy a hosszú LED szalagok esetében a fény elhalványulásával járhat az, ha nem több ponton tápláljuk meg a szalagot. A LED szalag nappaliba ilyen módon alkalmazva egészen különleges fényforrásként szolgálhat. Játszhatunk a színekkel is, aminek köszönhetően akár a lakberendezéshez vagy a falak színéhez kiválóan passzoló végeredmény születhet.

LED szalag nappaliba gipszkartonos megoldással

Mennyezeti világítás esetén gyakran esik a választás a gipszkarton rendszerbe rejtett LED szalagra. A visszavert fény hangulatos atmoszférát teremt, és azonnal otthonosan érezheti magát tőle az ember. A gipszkarton mennyezetre való elhelyezésének egyébként több módja is van, így nem csak a helyiség közepére kerülhet, hanem akár két oldalra is. Hasonló a helyzet akkor is, ha nem a mennyezetre, hanem a falakra készítenénk dobozolásokat. Az oldalfalakon egyfajta süllyesztett világításként működhet a LED szalag, ezzel akár felhívhatjuk a figyelmet különleges dekor elemekre, a polcokon elhelyezett tárgyakra.

Bútorba, csempesorba süllyesztett alu LED sín

Ha különleges világításról van szó, akkor a LED szalag nappaliba és egyéb helyiségekbe is kitűnő választásnak bizonyul. A LED sín alkalmazásával ízlésesen elhelyezhetjük a szalagot gardróbban, bútorok felületén, de akár a fürdőszobában is helyet kaphat az. Természetesen ez utóbbi esetén fontos, hogy vízálló változatra essen a választás. A megfelelő módon, például függőlegesen elhelyezett LED szalaggal tágíthatjuk a teret, magasabbnak mutathatjuk a helyiséget.

A LED világítás nappaliba kitűnő választás lehet akkor, ha korszerű, divatos, és mégis elegáns, különleges világítástechnikát szeretnénk kialakítani. A fehér színen túl színes és színváltós változatok mellett is dönthetünk, távirányítóval pedig a fényerősséget és a színt egyaránt változtathatjuk. A szettben is beszerezhető LED szalagokkal még laikusként is sikerülhet elboldogulni, ráadásul környezetbarát, takarékos megoldást választhatunk személyükben.

Ne feledd, a fényforrásokra az ingatlan minden helyiségében szükség van, de azok színvonala a hangulatteremtés és a stílusos megjelenés szempontjából korántsem elhanyagolható.