Igényessé varázsolnád otthonod? Fontosnak tartod, hogy a lakberendezés és az alkalmazott világítástechnika egyaránt hangulatos enteriőrt valósítsanak meg? A lehetőségek minden korábbinál szélesebb választékban állnak rendelkezésre, és a klasszikus világítótesteken túl sokféle LED világítás közül is válogathatunk. De mégis milyen konstrukciók bizonyulnak a leginkább keresettnek? Mire érdemes odafigyelni a LED szalagok alkalmazásakor? Cikkünkben ilyen kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Egyszerű alkalmazhatóság

A LED szalagok tulajdonképpen olyan fénykábelek, amelyek energiatakarékosan üzemeltethetőek. A lapos és keskeny áramköri lapon elhelyezett fényforrások kitűnő választásnak bizonyulnak, ráadásul a flexibilis szalagok nagyon könnyen rögzíthetőek akár domború felületekre is. A hátoldalukon elhelyezett öntapadós résznek köszönhetően műanyagra, fára, üvegre, vasra, acélra, alumínium felületekre is gond nélkül rögzíthető.

LED világítás szobába: ha fontos a láthatatlanság

A fények erejét mind a hangulatteremtés, mind a megfelelő fényviszonyok megvalósítása érdekében kihasználhatjuk. Míg azonban a fényeknél a láthatóság a lényeges, addig a szalag esetében a láthatatlanság kerül fókuszba. A hagyományos LED szalagok rendszerint barna színű áramköri lappal szerezhetjük be. Ha gipszkarton fölé szereljük a rendszert, vagy polisztirol díszléccel takarjuk azt el, akkor tulajdonképpen mindegy az áramköri lap színe. Abban az esetben viszont, amikor vitrint, polcot szeretnénk megvilágítani, tehát jól látható a lap, akkor egyértelműen a láthatatlan, fehér áramköri lap a remek választás. Ez nem csak fehér felületekre bizonyul jó döntésnek, hanem egyéb színekhez is jobban passzol, mint a barna szín. Nem véletlen, hogy az úgynevezett fehér NYÁK lapos szalag található meg rendszerint a szaküzletek kínálatában.

LED világítás a szobába

LED szalag akváriumba? Lehetséges!

A LED világítás szobába akár vízálló kivitelben is megoldható. Ez elsősorban akkor jut szerephez, ha például az akváriumot szeretnénk igényes fényekbe burkolni. Fontos azonban tudni, hogy a klasszikus, IP65-ös szalagok ugyan kültéren kitűnő szolgálatot tesznek, de nem alkalmasak víz alatti felhasználásra. Ha tehát az akváriumot szeretnénk egyedi módon megvilágítani, akkor az IP68-as védelemmel ellátott szalag bizonyul a legjobb választásnak. Vágások és betápálás alkalmával azonban e területeken is szigetelni kell.

Milyen fehér fényt válasszunk?

A ledes technológiának köszönhetően többféle szín közül válogathatunk, de a fehér LED szalagok is többféle árnyalattal vannak jelen a kínálatban. A meleg fehér fény leginkább a wolfram szálas izzó sárgás fényéhez hasonlít, így tulajdonképpen ideális választás lehet bármely helyiségbe. Amennyiben természetes fehér fényre vágynánk, akkor a majdnem fehér, kissé sárgás fényű szalagok mellett érdemes dönteni. A hideg fehér fényű megoldás a xenon lámpákhoz hasonló, kékes fénnyel világítanak. Mindhárom fehér fény ideális lehet belső terekbe, de ha a pihenést szolgáló otthoni környezetről van szó, akkor a meleg fehér fények a leginkább javasoltak.

Dekorációs világítás színes LED szalagok segítségével

Sokan teszik le a voksot a színes LED szalagok mellett, de akár változtatható színű RGB szalagot is választhatunk. A hangulatos fények a fényterápia kínálta lehetőségeket rejtik magukban, de akár változtatható színű szalagok is elhelyezésre kerülhetnek a nappaliban, hálószobában. A LED világítás szobába azt a pluszt adja meg az enteriőr számára, amelyet oly sokan keresünk az otthonos hangulat érdekében.