A világítástechnikával kapcsolatban mindenkinek megvannak a maga elképzelései. Egyesek a klasszikus megoldásokat részesítik előnyben, mások a modern LED-es rendszerek előnyei mellett teszik le a voksot. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a megfelelő fényviszonyok megteremtése kiemelt jelentőséggel bír abban, hogy milyen hangulat fogad bennünket a lakásba lépve. Nem csak a belső terekben használhatunk azonban LED fényeket, hanem a kertben is. Lássuk, milyen lehetőségeket kínál a kültéri LED lámpa!

Kültéri LED lámpa

Leszúrható dekor lámpatestek

A legegyszerűbb kertben használatos LED lámpa bárhová leszúrható, irányítható fényének köszönhetően pedig a kert elemei megvilágíthatóak segítségével. Ideális választásnak bizonyul kerti utak mellé, de a bokrok és örökzöldek dekor fénnyel történő megvilágításakor is praktikusnak bizonyulnak. Hasonló célt szolgálnak azok az álló lámpatestek, amelyek már nagyobb fény kibocsátására képesek, de dekor jellegük is megmarad.

Oldalfalra szerelhető kerti LED lámpa

Nem csak a korai sötétedéssel érintett hónapokban tesz kitűnő szolgálatot az oldalfalra szerelhető kerti LED lámpa. Irányított fényforrásként felülről érkező fénnyel áll rendelkezésre és kültéri használat során biztosítja a megfelelő fényviszonyokat. Többféle méretben és formában elérhető, így a hengerek és téglatestes megoldás egyaránt megtalálható napjaink kínálatában.

Süllyeszthető lámpatestek változatos lehetőségekkel

A süllyesztett világítás kültéri verziója is széles választékban van jelen manapság. A kisméretű, lépésálló megoldások mellett a króm oldalfalba süllyeszthető termékek is beépíthetőek. Kertépítés, burkolás során érdemes átgondolni, hogy milyen világítástechnikai megoldásokat szeretnénk előnyben részesíteni, így azokat a kert kialakításakor gond nélkül beszerelhetjük.

LED szalagok kültéri használatra

A kültéri LED szalagok nem csak az ünnepi időszakban jutnak fontos szerephez, hanem egyébként is alkalmazhatjuk azokat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kültérre kizárólag a megfelelő vízálló szalagokat használjuk. Az IP65-ös típus műgyanta borítással van ellátva, és kiválóan alkalmas a terasz egyes részeire vagy például a lépcsőfeljáróhoz. Persze a kínálat nem merül ki ennyiben, ugyanis ma már medencékben, kerti tavakban és akváriumokban is találkozhatunk a LED fényekkel. Ezek a víz alatt is biztonságosan teljesítő szalagok IP68-as védelemmel vannak ellátva.

Az IP65-ös védelem fölött egy négyzet alakú, légmentesen záródó cső is gondoskodik a megfelelő védelemről. Ha ilyen típust szeretnénk a kertben alkalmazni, akkor arra készüljünk fel, hogy ez nem a hagyományos öntapadós módon rögzíthető, az ugyanis nem alkalmas a vizes közegbe. Helyette úgynevezett rögzítő klippekkel kerülhet a helyére a cső.

A kert ugyanúgy az otthon szerves részét képezi, mint a belső terek. Fontos tehát, hogy világítás tekintetében is korszerű, igényes megoldásokat részesítsünk előnyben. Míg a nyárestéken a hangulatteremtés lehet az elsődleges cél, addig a hidegebb hónapokban a megfelelő fényviszonyok kerülnek fókuszba. A gyakran csúszós burkolatokon, térköveken és lépcsőfeljárókon akár baleset is érhet, ha nem gondoskodunk a szükséges fény megteremtéséről.

A süllyesztett világítások, a LED fények energiatakarékos és modern választásnak bizonyulnak, melyek hosszú távon is kifogástalan állapotban, maximális megbízhatósággal üzemelnek. A LED technológia ma már biztonságosan alkalmazható kültéri, nedvességnek kitett területeken is. A fenntartható fejlődés és persze a kényelem érdekében garantáltan jó választásnak bizonyulnak.