A LED szalagok a korszerű világítástechnika alapvető elemeinek számítanak. Az ingatlan bármely helyiségében gond nélkül használhatjuk azokat, de akkor is remek választásnak bizonyulnak, ha kültéri fényforrásokról van szó.

A segítségükkel elérhető hangulatos fények nem csak jellegüknél, hanem a változatosan alkalmazható színeknél fogva hatással vannak a kedélyállapotra. Nem csak elegáns összképet kaphatunk tőlük, hanem modern, fiatalos otthonokban is kiválóan megállják a helyüket. Felhelyezhetőek falra, bútorokra, de egészen egyedi végeredmény is születhet például az ágy vagy a konyhapult környékén. A LED szalag típusok között mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő fajtát.

Praktikus megoldás esztétikus végeredménnyel

A LED szalag tulajdonképpen egy lapos és keskeny nyomtatott áramköri lapra (NYÁK) felforrasztott  fényt kibocsátó diódákból áll. Minél nagyobb darabszámú fény kibocsátó diódát tartalmazó szalagot használjunk, így a sugárzott fény nem lesz darabos, hanem egyfajta egésszé áll össze. A nyomtatott áramköri lap egyébként teljesen hajlékony, így bármilyen felület esetében gond nélkül alkalmazható. A LED szalag típusok mindegyike könnyedén rögzíthető, ugyanis öntapadós hátoldallal vannak ellátva.

Egyszínűtől a színesig

A LED szalagok hideg-és meleg fehér színekben éppen úgy elérhető, mint egyszínű változatban. A leginkább népszerűnek mégis a változtatható színű RGB szalagok bizonyulnak, hiszen esetükben akár minden nap más színben tündökölhet a lakás. Nem csak a fényforrás színe lehet igen változatos, hanem az áramköri lap színe is. Ez az, amin elhelyezkednek a LED-ek. Rendszerint fehér színű áramköri lapra kerülnek felforrasztásra a fényforrások. Ez kifejezetten jó választás akkor, ha például díszlécbe kerül a LED szalag elhelyezésre, hiszen a díszléc is fehér színű. Más a helyzet azonban akkor, ha polcot, vitrint, vagy konyhapultot szeretnénk megvilágítani, mert nem feltétlenül illik a fehér LED szalag az adott bútorhoz. Ezekben az esetekben az alumínium profilba rejtett LED csík a megoldás. Ez sokkal dekoratívabban mutat, és még lekapcsolt állapotban az aluprofil belesimul a környezetbe.

A meleg fehér színű LED szalagok a pihenést szolgáló helyiségekbe javasoltak, a természetes fehér fények a fürdőszobába, wellness helyiségekbe valamint irodákba, üzletekben ajánlottak, a hideg fehér pedig elsősorban nagy kültéri területek bevilágításakor kerülnek szerephez. Az RGB LED szalagok által kínált izgalmas lehetőségeket köszönhetően egy RGB vezérlő és egy távirányító segítségével használhatjuk ki, és változtathatjuk meg a színt.

LED szalag típusok kültérre és beltérre

A LED szalag típusok szinte mindegyike beszerezhető beltéri és kültéri kivitelben. A különbség nem másban mutatkozik meg, mint a vízvédelemben. A beltéri LED szalagok esetében tulajdonképpen szabadon vannak az áramköri elemek, a kültérinél ezek egy szilikon borítással vannak ellátva. Az IP68-as LED szalagokat akár medencében, akváriumban is gond nélkül alkalmazhatjuk, mindössze arra figyeljünk, hogy a vágásoknál és a betáplálásnál mindenképpen szigetelni kell azokat. Míg az IP65-ös szalagok kültéren megállják a helyüket, addig víz alatti alkalmazásra nem megfelelőek. Az ingatlanon belül is vannak olyan helyek, melyeknél inkább a vízálló megoldás javasolt. A lépcsőfeljáró a rendszeres felmosás apropóján, vagy például a fürdőszobai felhasználás tipikusan ilyennek számítanak. Akár világítástervező szolgáltatást is igénybe vehetünk manapság, melynek köszönhetően az ingatlan minden helyiségében az elképzeléseinknek megfelelő LED fények valósíthatóak meg, profik közreműködésével.